Chefs in wording beginnen hun carrière bij Het Amsterdamse Proeflokaal

Het is volle bak op de vroege ochtend. En dat is niet zonder reden. Op deze zonnige ochtend in mei krijgt Het Amsterdamse Proeflokaal hoog bezoek van Jet Bussemaker, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het proeflokaal in Amsterdam-Zuid is namelijk één van de verschillende locaties van het publiek private samenwerkingsverband House of Hospitality. House of Hospitality biedt studenten uit het mbo onderwijs bij ROC van Amsterdam een plek om te leren in- en met de praktijk.

Iets na halfnegen arriveert Minister Bussemaker. Tijdens een kop koffie praat ze met de leerlingen over hun ervaringen bij hun opleidingsplek.

Studenten leren het vak van gastvrijheid in de praktijk
De beste manier om de fijne kneepjes van bijvoorbeeld het koksvak te leren is in de praktijk. Het Amsterdamse Proeflokaal begrijpt dit volledig en geeft studenten om die reden de kans passende praktijkervaring op te doen. Terwijl de gasten op de begane grond genieten van wat lekkers wordt er op de eerste etage onderwijs gegeven aan de studenten. In kleine groepjes zodat de studenten alle aandacht krijgen. Boven vind je namelijk twee volledig uitgeruste keukens (een productiekeuken en een workshop keuken) en een wijnlokaal. In deze omgeving krijgen de studenten volop ruimte en mogelijkheid om zich het vak eigen te maken.

Om voedselverspilling tegen te gaan worden de culinaire creaties van de studenten uiteraard geserveerd aan de gasten.

Het blijft niet alleen bij praktijkles, want tijdens de rondleiding komen we een aantal studenten tegen die les krijgen van hun docent. Op het menu? Rekenen! Ook dit is uiteraard belangrijk.

Unieke ervaring voor horecastudenten
Het gaat om een bijzondere ervaring voor de studenten in opleiding. We bieden een pilot waarmee we willen laten zien dat het opleiden in de praktijk werkt. Het doel is om de samenwerking tussen het beroepsonderwijs en de bedrijven in de hospitalitysector te versterken. Samenwerken voor het gezamenlijke belang van voldoende goed opgeleid personeel nu en in de toekomst.

Ben je benieuwd naar ons restaurant en de kookkunsten en gastheer- en gastvrouwschap van de studenten van het ROC van Amsterdam? Kom gerust langs. We zijn dagelijks geopend van 7.00 uur tot 0.00 uur.