Culinaire academie Nederland

OPLEIDING BASISKOK

Wil je aan de slag in de keuken en heb je weinig tot geen ervaring? Met de koksopleiding basiskok word je in 32 weken een waardevolle kracht voor elk horecabedrijf en heb je de kans om door te leren als zelfstandig werkend kok.

Duur: 32 weken Lesdag: woensdag/maandag Amsterdam

Kosten: Lessen: € 3600,- + Examen en materialen: € 550,- Boeken: € 260,-

Start: Januari/februari 2022 (minimaal 10 inschrijvingen)

Diploma: SVH kok

BASISKOK

We starten februari 2022 een nieuwe groep bij ons in Het Amsterdamse Proeflokaal. Een unieke kans om het koksvak te leren in een mooie praktijkomgeving. In samenwerking met de Culinaire Academie Nederland zullen we gedurende de opleiding gerechten mogen serveren aan gasten van Het Amsterdamse Proeflokaal.

In veel horecabedrijven wordt er gezocht naar goed opgeleid personeel. Er wordt met name gezocht naar koks. Tijdens de opleiding basiskok leiden wij onze studenten op om efficiënt, schoon en snel te werken en zelfstandig aan de slag te gaan met korte instructies. Vakkennis en het oefenen met vaardigheden zijn belangrijk maar houding, gedrag en inzicht ook.

Wil je aan de slag in de keuken en heb je weinig tot geen ervaring? Met de koksopleiding basiskok word je in 32 weken een waardevolle kracht voor elk horecabedrijf en heb je de kans om door te leren als zelfstandig werkend kok.

 

Duur: 32 weken Lesdag: woensdag/maandag Amsterdam
Kosten: Lessen € 3600,- Examen en materialen € 550,- Boeken € 260,-
Start: Januari/februari 2022  (minimaal 10 inschrijvingen)
Diploma: SVH kok

Wat leer je in het kort

 • Basis bereidingstechnieken
 • Basis warenkennis
 • Basis menukennis
 • Hygiënisch werken
 • Keukenorganisatie

 

Voor wie?

De koksopleiding basiskok is bedoeld voor mensen die zich willen (om)scholen tot kok. De opleiding sluit aan op de praktijk en biedt de mogelijkheid om het SVH diploma kok (niveau 2) te behalen en een CAN (Culinaire Academie Nederland)certificaat. Er zijn meer dan genoeg mogelijkheden om deze opleiding te combineren met werken in de keuken van een horecainstelling. Kijk daarvoor op onze vacaturebank. Natuurlijk kun je de koksopleiding ook volgen als je beter wilt leren koken thuis of voor vrienden.

Aan het begin van de koksopleiding bekijk je met je mentor wat je tijdens de opleiding gaat leren en wat je al weet. Samen kijken we hoe jouw kennis en vaardigheden optimaal kunnen worden vergroten. Je kunt je voortgang vastleggen in een portfolio. De koksopleiding sluit aan bij de eisen van het landelijk vastgelegde kwalificatiedossier. We maken gebruik van de SVH methode leermethode. Je krijgt hun theorie- en werkboeken inclusief de online licentie. Je leert werken met veel verschillende soorten ingrediënten en gebruik maken van een grote diversiteit van bereidingstechnieken.

Inhoud van de opleiding

Tijdens de opleiding gaan we aandacht besteden aan de volgende onderwerpen
Werken in de horeca
Je leert verschillende soorten bedrijven kennen. Binnen een bedrijf leer je welke functies er zijn en welke taken daarbij horen. Je leert hoe een keuken is georganiseert en wie in een keuken werkzaam zijn. Je leert hoe je schoon en netjes kan werken en hoe je rekening houdt met je gasten.
Warenkennis
Het is belangrijk om kennis te maken met zo veel mogelijk verschillende ingrediënten en te leren wat je met deze ingrediënten kunt doen. We verzorgen daarom verschillende lessen over vis, wild, paddenstoelen, kruiden en specerijen, groenten en nog vele ander producten.
Bereidingstechnieken
Natuurlijk besteden we eerst aandacht aan het schoonmaken van producten, snijtechnieken en blancheren. We leren verschillende deegsoorten en beslagen. Je oefent met het maken van mousse, bavarois, farce, bouillons en verschillende sauzen. Met deze technieken ben je in staat om eenvoudige menu’s samen te stellen en te bereiden voor gasten.
Praktijk
Al deze kennis worden ingezet om op onze academie gasten te ontvangen zodat je goed kan oefenen hoe het werkt in een echt restaurant.

Eindresultaat

Na 10 maanden kun je de CAN (Culinaire Academie Nederland) proeve doen voor het CAN diploma en het SVH examen (branche erkend) voor kok. Er zijn mogelijkheden om herexamen te doen op eigen kosten als dat nodig is. Lees hier over de diplomawaarde van het SVH.

Toelatingseisen

Je moet in voldoende mate de Nederlands taal beheersen (spreek- en leesvaardig). Het examenniveau van de koksopleiding basiskok is vergelijkbaar met MBO niveau 2, de opleiding zelf is uitgebreider en vakgerichter dan reguliere MBO opleidingen. Je kunt je alleen inschrijven als je niet meer leerplichtig bent. Er zijn geen vrijstellingen bij deze opleiding tenzij je reeds de opleiding tot keukenassistent hebt gevolgd. Deze vrijstellingen zijn dan altijd in overleg met de docent.

Studiedruk

Tijdens de koksopleiding basiskok ga je 1 dag per week naar school van 9.30 tot ongeveer 21.00 uur. Op deze dag krijg je theorie en instructie maar vooral veel praktijk. Naast de schooldag verwachten we ongeveer 4 uur zelfstudie.

Materialen die je nodig hebt

Er wordt van je verwacht dat je voor deze koksopleiding de basismaterialen aanschaft. Wij verwachten dat al onze studenten (ook voor hun eigen veiligheid) in kokskleding lopen en koksschoenen dragen. Ook bezit je een basis messenset. Wij sturen je na aanmelding een lijstje met de nodige materialen. Voordat de opleiding begint, kun je de materialen bestellen in onze webshop. Ook zullen we een licentie voor je aanschaffen zodat je in een digitale omgeving de theorie kan volgen. Daarvoor heb je thuis de beschikking over een laptop of computer.

Schoolgeld is inclusief kokskleding. Messenset wordt betaald uit materiaalkosten en is een inschatting.

Docent

Je krijgt les van Ludo Timmermans. Tijdens deze koksopleiding begeleid hij je gedurende de 32 weken en helpt hij je om je klaar te maken voor het examen. Ook kan hij je ondersteunen in het zoeken naar werk.

Dagprogramma:

 • 10.30: inloop met koffie
 • 11.00: theorie
 • 12.00: instructie
 • 12.30: lunch
 • 13.15: praktijk incl. voorbereiding 4 gangen diner
 • 16.30: personeelseten
 • 17.30: ontvangst gasten en bereiding diner
 • 20.30: Afrondende werkzaamheden
 • 21.00: Afsluiting
Altijd wat te leren…
Reserveer een tafel