voor wijnliefhebbers met ambitie

WIJN OPLEIDINGEN

In samenwerking met WTOL-Academy organiseren wij bij Het Amsterdamse Proeflokaal 3 verschillende wijnopleidingen. WTOL-Academy is een SVH erkend opleider voor Wijn, Gastronomie en andere branchegerichte horeca-opleidingen. Nu ook jouw SVH diploma behalen? Dan ben je hier op het juiste adres!

SVH Basis Wijnopleiding

Programma
De training/cursus vormt de basiskennis van wijn. Je krijgt toegankelijke en overzichtelijke informatie over de meest belangrijke aspecten van wijn. Je proeft verschillende wijnen, je ontdekt de wijngebieden. Per training/cursus worden ca 15 wijnen geproefd en besproken. Voor het theorie deel wordt gebruikgemaakt van Wijntraining Online. Deze voucher voor toegang van deze online training ontvang je direct na inschrijving!  Zo kun je gelijk aan de slag! De training bestaat uit één dag (van 10.00 tot 16.00 uur) Op sommige locaties zal de training in drie avonden worden gegeven. Je doet vooral praktische informatie! 
Bovendien ontvang je bij inschrijven een abonnement op het culinaire magazine Saisonnier met het eerste jaar maar liefst 50% korting.

Dagopleiding:
Aanvang: 10.00 uur – 16.00 uur.
Duur: 1 dag (LET OP: examen is niet inbegrepen)
Lesdagen: Maandag t/m Zaterdag.

Ochtendprogramma    
 Wat is wijn?
√ Wat zijn de kwaliteitsbepalende factoren van wijn?
 Proeven van wijnen ‘Smaak van wijn”.
 Wijn en wijntypes

Middagprogramma
 Wijn en wetgeving
 Proeven van wijnen met spijzena

Voor wie is deze Basis wijntraining?
Deze basis wijntraining is geschikt voor medewerkers in horeca, wijnhandels, supermarkten en groothandel. Ook is deze wijntraining prima geschikt voor de enthousiaste thuis hobby kok en wijnliefhebber. Je hebt geen vooropleiding of uitgebreide wijnkennis nodig om mee te kunnen doen.

Tijdens de training/cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:
    √ De wijngebieden in de wereld.
    √ Smaak van wijn, smaakfactoren, wijnbouw en vinificatie
     Karakteristieken van druivenrassen en wijngebieden.
    √ Kwaliteitsverschillen herkennen.
    √ Alles over wijnwetgeving.

Wat kun je er mee na deze SVH wijn 2 training? 
    √ Zelfverzekerd kun je advies geven over wijn!
    √ Je kunt de belangrijkste druivenrassen herkennen!
    √ Je weet het verschil tussen wijnen te benoemen!
    √ Verkoop van wijn stijgt door de opgedane kennis!

Resultaten na deze training
Wijnproeven, wijn kopen en het maken van goede wijn- en spijs combinaties: het zal je na deze training makkelijker afgaan.

    √ Zelfverzekerd kun je advies geven over wijn!
    √ Je kunt de belangrijkste druivenrassen herkennen!
    √ Je weet het verschil tussen wijnen te benoemen!
    √ Verkoop van wijn stijgt door de opgedane kennis!

Het SVH wijn examen wordt afgenomen door de externe examenorganisatie van het SVH.  Wanneer je de praktijkdag volgt en het e-learning programma volgt, kun je je hiervoor apart aan te melden. Hier vind je het overzicht van de examen data. Het examen SVH Wijn 2 is gebaseerd op de eindtermen SVH Wijn 2.

Het examen bestaat uit 46 meerkeuzevragen en duurt 45 minuten.
De eerste zes examenvragen hebben betrekking op de vier verschillende wijnen die je moet proeven. Van de vier wijnen zijn er twee wit en twee rood. Elk wijnglas bevat 50 ml. wijn. Tijdens het examen wordt geen wijn bijgeschonken. Naast de wijnen zal een glas met water en een spuugemmer klaar staan. Het glas water kan op verzoek worden bijgeschonken. Je mag zelf bepalen in welke volgorde je de examenvragen gaat beantwoorden.

Cesuur: Je kunt voor het gehele examen 46 punten behalen. Om te slagen moet je minimaal 28 examenvragen (60%) juist beantwoorden. Van de juist beantwoorde examenvragen moeten minimaal 2 examenvragen over het proeven (vraag 1 t/m 6) juist zijn beantwoord.

Let op: Het SVH wijn 2 examen is niet inbegrepen. Je dient je hier voor apart aan te melden.

Altijd wat te leren…

SVH Gevorderde Wijnopleiding

Deze opleiding geeft je een brede kennis van wijn, We gaan hierbij uit van het leren en studeren over wijn in een  gezellige sfeer. Bovendien ontvang je bij inschrijven een abonnement op het culinaire magazine Saisonnier met het eerste jaar maar liefst 50% korting. In acht avonden of vier dagen, leer je en verdiepen we ons in:

Opleiding volgen met Stap-budget?
Deze SVH erkende opleiding “OpSTAPnaarWIJN” geeft je een brede kennis van wijn. We gaan hierbij uit van het leren en studeren over wijn in een  gezellige sfeer. In acht avonden of vier dagen, leer je en verdiepen we ons in (Laatste les is het examen in Houten):

√ De wijngebieden in de wereld.
√ Proeven, beoordelen van wijn.
√ Karakteristieken van druivenrassen en wijngebieden.
√ Wijnbereiding, vinificatie.
√ Kwaliteitsverschillen herkennen.

Aan het einde van de opleiding  ga je op voor het officiële examen SVH wijn 3. (Niet verplicht)  Het diploma is een vereiste om te worden toegelaten tot de opleiding van Vinoloog/sommelier (SVH Vinoloog niveau 4) We proeven en ontdekken ca. 70 karakteristieke wijnen. Je doet vooral praktische kennis op en leert om op een neutrale wijze wijnen te beoordelen.

Dagopleiding:
Aanvang: 10.00 uur – 16.00 uur
Duur: 5 weken (LET OP: Laatste dag is het SVH 3 examen op maandag in Houten)

Avondopleiding:
Aanvang: 19.00 uur – 22.00 uur
Duur: 9 weken (LET OP: Laatste dag is het SVH 3 examen op maandag in Houten)

deel 1: De Smaak van wijn, Smaakfactoren Wijnbouw en wijnbereiding, Vinificatie
deel 2: Wijnwetgeving, Wijnbouw zones algemeen, Noord Frankrijk
deel 3: Frankrijk zuid
deel 4: Spanje en Portugal
deel 5: Italië
deel 6: Overige Europa
deel 7: Ontdek de nieuwe wereld
deel 8: Gastronomie les.
deel 9: SVH wijn 3 examen (Let op locatie Houten)

Proefexamen vindt plaats middels de digitale classroom

Voor wie is deze SVH wijn 3 training?
Deze SVH wijntraining is geschikt voor medewerkers in horeca, wijnhandel, supermarkten en groothandel. Ook is deze wijntraining prima geschikt voor de enthousiaste thuis hobby kok en wijnliefhebber. We raden aan om deze gevorderden training te starten met enige basis kennis van wijn. SVH wijn 2 of soort gelijk een pré. 
Je kunt de opleiding ook volledig Online volgen in een zelfstudie variant.

Tijdens de training/cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

    √ De wijngebieden in de wereld.
    √ Smaak van wijn, smaakfactoren, wijnbouw en vinificatie
     Karakteristieken van druivenrassen en wijngebieden.
    √ Kwaliteitsverschillen herkennen.
    √ Alles over wijnwetgeving.

deel 1: De Smaak van wijn, Smaakfactoren Wijnbouw en wijnbereiding, Vinificatie
deel 2: Wijnwetgeving, Wijnbouw zones algemeen, Noord Frankrijk
deel 3: Frankrijk zuid
deel 4: Spanje en Portugal
deel 5: Italië
deel 6: Overige Europa
deel 7: Ontdek de nieuwe wereld
deel 8: Gastronomie van SVH meesterkok.

Proefexamen vind plaats middels de digitale classroom.

Resultaten na deze training
Wijnproeven, wijn kopen en het maken van goede wijn- en spijs combinaties: het zal je na deze training makkelijker afgaan.
    √  Zelfverzekerd kun je advies geven over wijn!
    √ Je kunt de belangrijkste druivenrassen herkennen!
    √ Je kunt de belangrijkste wijngebieden herkennen!
    √ Je weet het verschil tussen wijnen en gebieden te benoemen!

Algemene exameninformatie

De eindtermen SVH Wijn 3 zijn de basis voor de examens SVH Wijn 3. Deze eindtermen vindt je op www.svh.nl. Het examen SVH Wijn 3 bestaat uit twee examenonderdelen: Theorie en Organoleptisch. Voor het behalen van het SVH Diploma Wijn 3 dienen beide examens behaald te worden.

Het is niet mogelijk het SVH Diploma Wijn 3 te behalen door 60% van het totaal aantal punten te behalen. Voor elk examen geldt een cesuur (zak-/slaaggrens) waaraan voldaan moet worden voordat je kan slagen voor het examen.

Exameneisen SVH Wijn 3 Theorie

Algemeen: Het examen SVH Wijn 3 Theorie bestaat uit 40 meerkeuze vragen. Bij elke meerkeuzevraag heb je drie keuzemogelijkheden (A, B en C), waarvan één keuzemogelijkheid het juiste antwoord is. Het examen duurt 45 minuten. Alleen het ‘Om mee naar huis te nemen’-formulier mag mee naar huis worden genomen. Hiermee kan je de eerste werkdag na het examen de voorlopige antwoorden van het examen inzien op de website van SVH.

Cesuur: Je kan voor het gehele examen 40 punten behalen, één punt voor elk juist beantwoorde meerkeuze vraag. Je bent geslaagd voor het examen wanneer je minimaal 24 punten (60%) hebt behaald.

Exameneisen SVH Wijn 3 Organoleptisch
Algemeen: Bij het examen SVH Wijn 3 Organoleptisch moet je zes verschillende wijnen proeven. Van de zes wijnen zijn er drie wit en drie rood. Van elke wijn wordt 50 ml. uitgeschonken. Tijdens het examen wordt geen wijn bijgeschonken. Naast de wijnen zal een glas met water en een spuugemmer klaar staan. Het glas water kan op verzoek worden bijgeschonken.

Het examen bestaat uit zes meerkeuze vragen en twee proefnotities. Elke meerkeuzevraag heeft drie keuzemogelijkheden (A, B en C), waarvan één keuzemogelijkheid het juiste antwoord is. Voor de wijnen in glas 3 en glas 6 moet je een proefnotitie maken op een proefnotitieformulier en daarbij gebruik maken van de buitenste ring van het bijgeleverde smaakwiel. Het examen duurt 45 minuten.

Let op: Kandidaten die deelnemen aan het SVH Wijn 3 Organoleptisch examen moeten de minimale leeftijd van 18 jaar hebben. Indien de kandidaat 16 of 17 jaar oud is, zullen er voorwaarden worden gesteld aan de wijze waarop de kandidaat het examen maakt. Voor meer informatie over deze speciale voorwaarden kan je contact opnemen met de opleider of met SVH.

Cesuur: Je kan voor het gehele examen in totaal 54 punten behalen. Je bent geslaagd voor het examen wanneer je minimaal 33 punten (60%) hebt behaald.

Het SVH wijn 3 examen is niet inbegrepen. Je dient je hier voor apart aan te melden. 

Altijd wat te leren…

SVH Vinologen / Sommelier Opleiding

Programma SVH Vinologen/sommelier opleiding
In deze opleiding proef je ca 500 wijnen die speciaal zijn samengesteld voor het aanleren van een goede proeftechniek. Immers, het organoleptisch onderzoeken en beoordelen van wijn vormt de basis van alle wijnkennis. De opleiding tot SVH Vinoloog/sommelier besteedt daarom de grootst mogelijke aandacht aan het ontwikkelen en verfijnen van de zintuiglijke eigenschappen. Omdat het ‘blind’ proeven van wijnen een uiterst belangrijk onderdeel van de organoleptische module vormt word je vanaf de eerste les in deze vaardigheid geoefend. 

SVH Vinoloog/sommelier gaat verder dan de wijnkennis die vereist wordt van een vinoloog.
Met deze SVH Vinoloog/sommelier opleiding word je breder opgeleid dan de titel doet vermoeden. De inhoud van de opleiding is afgestemd op het examen SVH Vinoloog/sommelier. Daarmee word je klaargestoomd om in een breed kader over wijn en spijs advies te kunnen geven.
Hierin word je begeleid door een team van top docenten met verschillende gastronomische lessen van een SVH Meesterkok. SVH Vinoloog/sommelier gaat dus verder dan alleen de wijnkennis die vereist wordt van een vinoloog.

Starten wanneer het jou uitkomt.
De totale opleiding neemt 1 jaar in beslag. In de maanden juli en augustus worden er geen lessen ingepland. Tijdens de les komt de techniek van het analytisch proeven aan bod. Je proeft ca 500 wijnen die kenmerkend zijn voor het theoretische onderdeel van die dag. Horeca specifieke vaardigheden worden ook tijdens de ochtend praktijksessies en in de digitale classroom in de vorm van een casus behandeld.

Digitale Classroom
Naast ons E-Learning programma introduceren wij de Digitale Classroom. Met deze nieuwe feature maken wij het mogelijk om LIVE online lessen te volgen over de meest uiteenlopende onderwerpen zoals het maken van opdrachten, casussen, proeverijen en toetsen. Je kunt online discussiëren met studiegenoten op hetzelfde niveau. Je kunt ook de SVH Vinoloog/sommelier opleiding als zelfstudie doorlopen. Klik hier voor meer informatie

rVS een erkende en geregistreerde SVH titel
Door middel van de inschrijving in het SVH Register Vinoloog/sommelier kun je als gediplomeerde Vinoloog/sommelier permanent kennis verkrijgen en aantonen dat jouw vakbekwaamheid op peil is. Je mag voor 3 jaar de titel SVH Register Vinoloog/sommelier (rVS) voeren. De titel geeft je een uitmuntende status en herkenning in de markt. Bovendien kun je rVS achter je naam zetten als erkende en geregistreerde titel. Uiteraard is er een tool-kit beschikbaar waarbij je de uitingen kunt gebruiken voor bijvoorbeeld je visitekaartje, website en/of brochure.

Voor wie is deze SVH Vinologen Opleiding?
Heb je serieuze wijnambities? Je bent dan bij de SVH Vinologen/sommelier opleiding op het juiste adres! Onconventioneel met een unieke online leermethode. De SVH Vinologen/sommelier opleiding is een wijnopleiding voor zowel mensen die wijn als hobby hebben en een serieuze wijnopleiding willen volgen als voor mensen die beroepsmatig een wijnopleiding willen volgen. Een perfecte wijnopleiding voor iedereen met serieuze wijnambitie! 
In deze SVH Vinoloog/sommelier opleiding word je breder opgeleid dan de titel doet vermoeden. De inhoud van de opleiding is afgestemd op het examen SVH Vinoloog/sommelier. De docenten behoren tot de beste van Nederland. 

Starten wanneer het jou uitkomt! Zelfstudie of de volledige opleiding volgen? Je kunt bij ons op ieder moment starten. We zorgen voor een geruisloze instroom bij de verschillende lesdagen en proefgroepen. 

Waarom aanmelden?
√ Je leert wijn op een neutrale wijze te beoordelen.
√ Je leert meer over smaak in wijn en gerecht.
√ Je leert de juiste wijn bij het gerecht te vinden.
√ Je leert het gerecht naar de wijn te koken.
√ We gaan dieper in op wat smaak eigenlijk is.
√ Je leert hoe je met wijn en gerecht gasten kunt uitdagen en verrassen.
√ Je leert alles over wijngebieden, druivenrassen en vinificatie technieken.

Wil je je inschrijven ?
Je moet kunnen aantonen dat je een goede basisopleiding (niveau 3 ) met succes hebt afgerond. Als bewijs daarvan worden o.a. beschouwd: SVH Wijn niveau 3, alle andere vooropleidingen met erkende examens die voldoen aan het kennis niveau, SWEN niveau 3, WSET level 3 (Advanced), SDEN 3 en MBO ROC en/of hotelschool met erkend  diploma.

rVS een erkende en geregistreerde SVH titel
Door middel van de inschrijving in het SVH Register Vinoloog/sommelier kun je als gediplomeerde Vinoloog/sommelier permanent kennis verkrijgen en aantonen dat jouw vakbekwaamheid op peil is. Je mag voor 3 jaar de titel SVH Register Vinoloog/sommelier (rVS) voeren. De titel geeft je een uitmuntende status en herkenning in de markt. Bovendien kun je rVS achter je naam zetten als erkende en geregistreerde titel. Uiteraard is er een tool-kit beschikbaar waarbij je de uitingen kunt gebruiken voor bijvoorbeeld je visitekaartje, website en/of brochure.

 

Altijd wat te leren…
Reserveer een tafel